top of page

Je viervoeter op de bank

  • Foto van schrijver: Joy Meijer
    Joy Meijer
  • 17 feb 2020
  • 4 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 5 apr 2021

Een discussie die menig hondenbaas wel eens met elkaar kan hebben is: mag bij jullie de hond wel of niet op de bank? En waarom? Het zal vast niet als een verassing komen als ik je vertel dat meneer bij ons op de bank mocht. En op de fauteuil. En op bed. Nog net niet op tafel als er lekker hapjes te verkrijgen waren (maar ik hoef zeker ook niet te vertellen dat hij soms wel wat van die hapjes kreeg). Kortom, de kleine witbol mocht zich een koning noemen in ons huis. Maar wat is nu eigenlijk de beste keus die je kunt maken? De hond wel of niet op de bank laten? En hebben wij als baasjes wel de juiste keuze gemaakt?


Er is maar één juist antwoord

Stel je is voor: je hebt een hond geadopteerd en hij is nu een week bij jullie thuis. Het is natuurlijk nog ontzettend onwennig voor hem. Alles is nieuw, eng en ruikt raar. Toch kruipt hij al langzaam maar zeker uit zijn schulp en begint zelfs al enthousiast met zijn gekregen speeltjes te spelen. Dan breekt het moment aan dat hij voor het eerst op de bank springt (of probeert te springen). Is het verstandig dit wel of niet toe te laten? Er is eigenlijk maar één juist antwoord op deze vraag: dat bepaal jijzelf. Er zijn alleen wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden zodra je het toelaat:

  • Er zouden gedragsproblemen kunnen ontstaan (dominantie, grommen, de bank slopen etc.)

  • Als de hond vieze poten heeft, komen deze ook zonder pardon op je bank terecht.

  • Als je bank aan een raam grenst kan je hond waakser worden en vanaf de bank alles in de gaten gaan houden (inclusief het nodige geblaf omdat alles en iedereen gevaarlijk of leuk is).

  • Hij moet zich er te allen tijde fijn bij voelen. Als hij van de bank af springt, til hem er dan niet weer op omdat je wilt knuffelen.

Het probleem zal hem niet zitten in of jij de hond wel of niet op de bank laat. Het gaat er meer om op welke manier en onder welke voorwaarden. Wees in ieder geval consequent in de keuze die je maakt. Sta het altijd toe of sta het nooit toe. Je hond heeft behoefte aan een structureel en consequent leven. Hij zal je echt niet minder lief vinden als je hem weigert op de bank te laten. Hij raakt alleen wel heel erg in de war als het soms wel en soms niet mag. Wees hier dus duidelijk in.


Ik wil mijn hond op de bank

Als je er voor kiest om je hond op de bank toe te laten, kan je er voor kiezen om je hond een paar regels aan te leren zodat je het onder controle houdt. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Hij mag alleen op zijn kleedje op de bank liggen.

  • In een drukke toestand mag hij niet op de bank en in een rustige toestand wel

  • Er mag alleen op de bank gesprongen worden als je hem uitnodigt (hem roepen en op de bank kloppen) of op de bank tilt.



Op deze manier houdt je het voor zowel jezelf als voor je hond leuk. Jij hebt de volledige controle en je hond heeft de structuur waar hij zoveel behoefte aan heeft. Het is stiekem toch een onbetaalbaar gevoel om lekker met je hond op de bank te knuffelen? Voor mij was dat wel.


Ik wil mijn hond niet op de bank

Hier geldt eigenlijk hetzelfde verhaal maar dan omgedraaid. Als je wenst dat je hond niet op de bank gaat liggen, stel dan wat regels op om de controle te houden. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Nee is nee. Spreek de woorden uit en til je hond van de bank af. Als je dit consequent blijft doen leert hij dat dit niet gewenst is.

  • Leer hem het commando ''plaats'' aan en dat dit betekend dat hij naar zijn mand moet gaan. Dit kan helpen als hij op de bank probeert te springen.

  • Bied een alternatief aan voor je hond. Als hij niet op de zachte bank mag liggen, is er dan wel een grote zachte hondenmand voor hem in de kamer?












Er is alleen iets dat nog belangrijker is dan deze regels opstellen. Dat is dat je er zeker van bent dat je eerst je hond in alle basisbehoeftes voorziet. Als dit niet goed gebeurd, kunnen er

ook gedragsproblemen ontstaan zoals ongehoorzaamheid. Doe ook onderzoek naar het ras dat je hebt gekocht. Een husky heeft bijvoorbeeld veel meer lichaamsbeweging nodig dan een chihuahua (en eet ook veel meer door het grootte verschil). Als je hond in al zijn basisbehoeftes is voorzien heb je er geen kind aan.


Wees dus consequent

Wat is dus de beste keuze die je voor je lieve viervoeter kan maken? Wees consequent in alles dat je van hem vraagt en doet. Hij vindt het niet erg dat hij niet op de bank mag zolang hij maar voorzien is in al zijn basisbehoeften, een alternatieve ligplek heeft en een consequente nee krijgt.


Wij als baasjes hebben een balans gezocht tussen wel en niet op de bank. Hij had zijn eigen fijne slaapplek (waar hij ook het allerliefst in lag) en mocht alleen op de bank als wij dat toelieten. In de inleiding heb je kunnen lezen dat hij vrij veel mocht maar, de reden hiervoor is dat het consequent gebeurde. Hij wilde niet vaak op de bank en de momenten dat hij dit wel wilde, gebeurde het op een rustige en niet opdringerige manier.


Uiteindelijk ben jij dus zelf de eindverantwoordelijke over wat jouw lieve viervoeter wel of niet mag. Heb jij hier zelf al eens een discussie over gehad of heb je vragen over mijn blog? Voel je dan zeker vrij om mij hierover te berichten! Ik vind het leuk om te zien dat ik respons krijg op mijn blog en als je een verzoek hebt m.b.t. tot een onderwerp, laat het me zeker weten.


Veel liefs,


Joy Meijer





 
 
 

Comments


bottom of page